Het interview van een uur zit er bijna op. Maar als ik Huub Vermeulen vraag of hij nog een boekentip heeft, blijft hij nog een kwartier lang doorpraten – aan een stuk door.
“Ik heb onwijs veel boekentips”, zegt de CEO van bol.com. “Ik ben zelf altijd enthousiast over businessboeken.”
Vermeulen heeft twee decennia ervaring op het gebied van management en organisatie. Sinds september 2017 staat hij aan het roer van de grootste webwinkel van Nederland, waar hij al sinds 2001 werkt.
In die periode heeft hij bol.com zien veranderen van een hechte club van enkele tientallen mensen naar een bedrijf met 1,6 miljard euro omzet en 1.400 werknemers. En dat vraagt om een andere manier van management.
“Mensen zijn niet gebouwd om 1.400 anderen tegelijk te vertrouwen. Dat is niet onze natuur”, zegt Vermeulen. Hoe bouw je dan toch een effectieve organisatie waarin mensen de ruimte krijgen om zichzelf te ontplooien?
Bol.com zoekt de oplossing in multidisciplinaire teams die zelfstandig naar een oplossing zoeken. ‘Freedom within a framework’, noemt Vermeulen dat. “Je moet zorgen dat er voldoende structuur is om dat werkbaar te maken, zonder dat het knelt.”
Het internetbedrijf heeft daarin volgens Vermeulen de juiste balans gevonden. “Toen ik operations deed, wist ik niet eens alles wat de afdeling aan het doen was. Maar er gebeurden wel de juiste dingen. Dat is wat je wilt.”
De visie van Vermeulen komt terug in drie van zijn favoriete businessboeken over effectief leiderschap, het aansturen van mensen en het bouwen van een organisatie. Dit zijn de boekentips van de algemeen directeur van bol.com:
Simon Sinek - Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don't
“Sinek vind ik onwijs goed, omdat hij op een aanstekelijke manier schrijft over bedrijven en management. Leaders eat last is een heel goed boek over leiderschap. Het beschrijft een managementstijl die past bij de filosofie die we bij bol.com hebben.”
“Wij werken met multidisciplinaire teams. Niet de zuilen van de afdeling zijn leidend, maar de samenwerking tussen de disciplines. De teams hebben een zekere mate van autonomie en bepalen wat de beste oplossing is om de doelen te bereiken die we als bedrijf hebben gesteld. Zo krijg je veel energie, creativiteit en bouw je een betere organisatie. Hoe je dat managet, staat in dit boek.”
“De Nederlandse vertaling heet Eén voor allen, allen voor één. Dat vind ik een slechte titel. Leaders eat last beschrijft veel beter waar het boek over gaat.”
Rini van Solingen - De bijenherder: leidinggeven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat?
“Een eenvoudig boekje, maar het beschrijft uitstekend hoe je in deze moderne tijd hoogopgeleide mensen die zelf veel inzicht hebbe,n kunt managen. Want ik geloof niet dat vijf man directie meer weten dan de 1.400 mensen die er bij bol.com werken.”
“Die mensen hebben zelf veel kennis, zitten dicht op de klant en weten wat de klant nodig heeft. Als je hen de ruimte geeft om zelf te bepalen hoe ze een doel bereiken, kom je tot een beter eindresultaat.”
“En ze zijn veel gemotiveerder. Dan bouw je niet alleen een bedrijf waar het leuk is om te werken, maar ook iets wat ontzettend effectief is.”
Phil Knight - Shoe Dog: Het verhaal van de oprichter van Nike
“Dit boek gaat over het ontstaan van Nike. Daarin wordt Generaal Patton geciteerd, uit de Tweede Wereldoorlog. Die zegt iets in de trant van: ‘Vertel je mensen niet hoe ze iets moeten doen, maar vertel wat ze voor elkaar moeten krijgen en laat je dan verrassen.’ Dat is de essentie van wat we doen bij bol.com. En dat zegt dan iemand die bijna tachtig jaar geleden een grote leider was.”
“De oprichter van Nike, Phil Knight, maakt in het boek op een gegeven moment ook een inspirerende vergelijking. Groei en winstgevendheid zijn als het bloed in het lichaam. Als er geen bloed door het lichaam stroomt, dan functioneert het niet. Maar het leven zit daar echt omheen.”
“Je moet je dus richten op het leven, dan komt het wel goed met dat bloed. En het leven is ook veel leuker. Natuurlijk moet je blijven nadenken over hoe je als bedrijf blijft groeien en winstgevend wordt. Maar uiteindelijk gaat het om hoe je met elkaar leeft.”